Пържените картофи са една от любимите храни на мнозина. Като всяка

...
Пържените картофи са една от любимите храни на мнозина. Като всяка
Коментари Харесай

Каква е връзката между пържените картофи и депресията

Пържените картофи са една от обичаните храни на мнозина. Като всяка пържена храна обаче и те се свързват с рискови фактори за затлъстяване, високо кръвно налягане и други последствия за здравето. А съгласно ново, посягането към пържени храни може да има негативно влияние и върху психологичното здраве.
 Serendipity 3, Crème de la Crème Pomme Frites и върхът на Гинес за най-скъпи пържени картофи
Колко скъпи са най-скъпите пържени картофи на света

И какво им е толкоз специфичното

Изследователски екип в Ханджоу, Китай, открива, че честата консумация на пържени храни, изключително пържени картофи, е обвързвана с 12% по-висок риск от тревога и 7% по-висок риск от меланхолия. Връзката е по-изразена измежду младите мъже.

Проучването прави оценка 140 728 души в продължение на 11.3 години. След изключване на участниците, диагностицирани с меланхолия през първите две години, са открити общо 8 294 случая на тревога и 12 735 случая на меланхолия при тези, които употребяват пържена храна. Това кара учените да заключат, че нездравословната храна и неприятното хранене намаляват настроението и водят до развиване на психологично заболяване.
 Снимка 615648

Изследователите допускат, че акриламидът, химикал, формиран по време на процеса на пържене, изключително в пържените картофи, е отговорен за по-високия риск от тревога и меланхолия.

" Въпреки това, причинно-следственият път може също толкоз елементарно да тръгне в другата посока. Хората с тревожност/депресия се обръщат към " утешителна храна " с възходяща периодичност за някакво сходство на облекчение ", смятат още учените.
 Чипс, растителна сметана, пържено месо и най-вредните за тялото храни
5 от най-вредните за тялото храни

Особено в случай че желаеме да сме във форма за летния сезон

Изследователите обръщат внимание за скорошното повишаване на депресията и тревогата в международен мащаб, като през 2020 година се следи нарастване надлежно от 25.6%. на 27.6%. Световната здравна организация пресмята, че повече от 5% от възрастните по света страдат от меланхолия.
 Снимка 615646

" Няма потребност да се паникьосваме по отношение на неподходящите резултати от пържената храна, само че все пак е хубаво да знаем, че поддържането на здравословен метод на живот и намаляването на потреблението на пържени храни има удобен резултат освен за психологичното, само че и за цялостното ни здравословно положение ", цитират учените от.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР